maandag 31 augustus 2015

Notariswoning


Wat voor soort huis laten jullie bouwen? Een leuke vraag die wij toch wel regelmatig krijgen. Ik besefte laatst dan ook dat ik dat ook nog helemaal niet heb verteld op mijn blog.
Al jaren zijn wij bezig geweest met het zoeken naar een huis om te verbouwen of om zelf te bouwen.
Daarom wisten we nu ook goed waar dit huis voor ons aan zou moeten voldoen. En zo kwamen we uit bij een Notariswoning. Een woning die we allebei altijd al erg mooi vonden en die qua indeling ook aan onze wensen voldoet.

De vakantie was voor ons dan ook een mooie tijd om ons te oriënteren voor dakpannen en gevelstenen zoals ik jullie in mijn vorige post al vertelde.
Vele kilometers hebben we afgelegd naar referentie adressen om naar huizen te kijken waar de door ons 'uitgezochte' gevelstenen en dakpannen waren gebruikt.
Verschillende keren rij je dan langs zo'n huis om het goed in je op te nemen en te bedenken of dit nou de gevelsteen of dakpan is die we voor ogen hadden. Past dit bij een notariswoning met karakteristieke elementen?
Graag wilde ik het ook op foto vastleggen om er thuis nog eens naar te kunnen kijken en het met de andere bezochte huizen met een andere gevelsteen of dakpan te vergelijken.
Daar wij in een bus rijden en je dan foto's gaat maken vanuit je autoraam of even uitstapt om een foto te maken, kon dit wel eens vreemde gedachten bij mensen oproepen. Zeker wanneer wij huizen bezochten die je alleen kon bereiken via een eigen weg en afgelegen lagen.

Om maar niet voor potentiële inbreker aangezien te worden, heb ik vele malen de stoute schoenen aangetrokken en aangebeld bij het betreffende huis.
De bewoners waren altijd uiterst vriendelijk, de toegangshekken werden open gedaan en we mochten vaak om het huis heen lopen en foto's maken. Zo ontstonden vaak nog leuke gesprekken.

Tijdens de andere dagen van de vakantie waren we veelal te vinden op de mega houtstapel die nog op de kavel lag na het slopen van de boerderij en schuren.


Mijn man stond bovenop de houtstapel en gooide alles wat hij los kon krijgen naar beneden, waarna ik het sorteerde in drie stapels en het vuur aan hield ( alsof het met 30 graden nog niet warm genoeg was, haha ). Een stapel met nog redelijk goede grote balken, een stapel met kleine balken en palen en een stapel om gelijk te verbranden in de vuurton. We werkten van s'-ochtends vroeg tot s'-avonds laat tot het donker werd en het vuur uit moest. Ware pyromanen leken we wel en we hadden er allebei nog schik in ook. Ook al stapten we s'-ochtends met veel spierpijn uit bed, we hadden allebei steeds weer zin om er aan te beginnen en die grote houtstapel iedere dag weer te zien slinken.
Eerst sjouw je zware balken met z'n tweëen, maar al snel ga je zelf steeds zwaarder tillen en til je een zware balk zelf. Dus we wisten weer even welke spieren we waar allemaal hadden zitten.


Inmiddels is de houtstapel bijna helemaal weg en gereduceerd tot twee nette stapels balken.



Af en toe vonden we ook nog leuke dingen tussen de houtstapel.
Zo kwam ineens deze leuke oude deur tevoorschijn. Ik vind de kleur zo mooi!


Achterop de houtstapel lag deze voersilo. In de schuifplanken zag ik wel leuke brood/snijplankjes. Inmiddels staan ze te drogen.



Muurankers die wij niet uit de boerderij gesloopt kregen lagen nu los tussen het sloophout. Evenals veel metalen ringen die om de palen zaten van de deel, waaraan de koeien vastgebonden zaten.
Enkele muurankers waren voorzien van tekens.
Een goede vriend van ons, die heel veel weet over oude materialen en gewoonten, attendeerde ons hierop. Smidstekens blijken dit te zijn.
Nu wilde ik natuurlijk wel graag weten wat zo'n teken zou beteken en ging aan het googelen.


Muurankers werden vaak voorzien van beschermende tekens, gekrast in de uiteinden van het muuranker en/of centraal.
Deze tekens hebben hun oorsprong in het diepgewortelde volksgeloof. En in de loop van de 19e eeuw worden deze beschermende tekens steeds minder gebruikt en verdwijnen ze.
In de meeste gevallen gaat het om Maalkruisen. In uitzonderlijke gevallen om Donderbezems ( als specifieker afweerteken tegen bliksem ) of andere tekens.
Naast deze tekens kunnen sommige ook voorzien zijn van een huismerk: een handtekening van de uitvoerder. Deze worden nog steeds geïnventariseerd.


Na lang googelen en vele foto's van smidstekens bekeken te hebben, ben ik er nog steeds niet achter wat voor smidsteken zich op onze muurankers bevind.
Een Maalkruis in ieder geval niet, want er zit geen kruis op. Alleen horizontale- en schuine strepen.
Wellicht dan ook een handtekening van de uitvoerder??

Ik blijf nog zoeken!

Een fijne week gewenst.


Lieve groet, Hilgonda













9 opmerkingen:

het moonhuis zei

Wauw Hilgonda, wat gaat dat een mooi huis worden. Fijn dat jullie adressen kregen van huizen om de gevelstenen te bekijken. Ik zou ook hebben aangebeld hoor, anders voel je je zo bekeken en helemaal als je, zoals jullie, met een bus rijdt.
Ik heb je post hiervoor ook nog even gelezen (die had ik nog niet gezien). Jullie gaan op een heerlijke plek wonen en voor jullie katten is dit het paradijs ;-)

Liefs Monica

Verie - vvestywo.blogspot.com zei

Heel bijzonder, Hilgonda! Echt gaaf ook dat je ze bewaard! Geniet ervan..

Lieve-Groetjes,
Verie

Bij Sandra Thuis zei

Hoi,
Ik heb me aangemeld als volger, ben benieuwd hoe het verder gaat met de bouw van jullie huis!
Wordt heel mooi, denk ik zo.
Wat gaaf,die deur en die andere materialen die je gevonden hebt tijdens de sloop, dat zullen mooie eyecatchers worden! Broodplankjes kun je nooit genoeg hebben,haha!
En wat een prachtige bloem creaties heb je gemaakt, petje af hoor!

Groetjes,
Sandra

Home and Lifestyle zei

Ohhh...dat ziet er prachtig uit. Dat wordt een paradijsje om in te wonen.

Liefs, Ingrid

Unknown zei

Prachtig hoor..zo'n notaris woning. Ben zo benieuwd hoe het straks in het echt eruit ziet.
Leuke vondst...die deur. Die kun je straks vast en zeker gebruiken :))

Groetjes Anita

van alles wat in huis en tuin. zei

Oh....wat zal dat mooi worden! Straks lijkt het waarschijnlijk alsof jullie huis er al jaren staat!
En wat een gave spullen hebben jullie kunnen redden, benieuwd hoe je het gaat gebruiken maar dat zullen we vast en zeker wel te zien krijgen.

groet Trijnie

Onder de rieten kap zei

Wat zal het prachtig worden straks, wat heerlijk om alles uit te zoeken he! Jouw oude muurankers lijken heel veel op die van onze oude stal, daar zitten ook eenzelfde soort strepen in, dus ook geen kruizen etc., we hebben ze voorlopig weer voorzichtig teruggemetseld maar met de tijd gaat ook onze stal plat om opnieuw op te bouwen en dan ga ik ze ook bewaren of hergebruiken, echt leuk!
Liefs, Yvonne

What's in a day zei

Je ontwerp is prachtig zeg en het zoeken naar materialen zal intensief, maar zeker ook heel leuk zijn.
Zo mooi dat je tussen het puin zoveel schatten vond, zonde om weg te doen, jij gaat het zeker hergebruiken!
Heel veel succes met alles.

Lieve groet, Eefie

Anoniem zei

Diagonale (schuine)strepen op muurankers waren voor protestanten.