maandag 29 februari 2016

We gooien er met de pet...........door!


Al langere tijd verheugden wij ons op de komst van de Hoogstambrigade uit onze omgeving. De Hoogstambrigade is een grote vrijwilligersgroep die actief is met het beheer en onderhoud van hoogstamfruitbomen in onze gemeente. Ze beheren en onderhouden oude, maar ook jonge bomen bij particulieren die hulp nodig hebben. Ze helpen je en leren je hoe je fruitbomen moet snoeien en onderhouden.

Afgelopen zaterdag was het zover.....Omdat we een behoorlijk grote boomgaard hebben en er ook nog verschillende fruitbomen her en der verspreid over de kavel staan, was er door de vereniging besloten om een zaterdag te kiezen waarop zoveel mogelijk vrijwilligers zouden kunnen helpen.
Bijna de gehele vereniging kwam en welgeteld waren dat 16 mannen en vrouwen, gewapend met snoeischaren en ladders.


De boomgaard was verwaarloosd en had al vele jaren geen snoeischaar meer gezien. De takken waren over en door elkaar heen gegroeid. Dit betekent dat alles te dicht op elkaar groeide, waardoor je kleiner fruit zou krijgen. Ook kan het dan tussen de bladeren minder goed 'luchten', wat meer kans geeft op schimmels en ziektes in het fruit of de boom.
De eerste les die we meekregen was dan ook, dat je een pet door de boom moet kunnen gooien.


Met beleid en in onderling overleg werd er gesnoeid. Vaak snoeide iemand hoog in de boom, waarbij er ook iemand op de grond het overzicht hield en aangaf welke tak er nog meer af moest. Twijfelde men, dan vroeg men een collega om advies, om zo weloverwogen te snoeien.Wat troffen we het met het prachtige, droge weer. Het was wel fris, maar met het zonnetje erbij was het heerlijk werken. Op een beschutte plek was het prima vertoeven tijdens de koffie- en lunchpauze.
Omdat bijna alle leden van de vereniging aanwezig waren, werd er zelfs nog even vergaderd onder de koffiepauze.


We kijken terug op een hele leerzame en gezellige dag.
Wat fijn dat er vrijwilligers zijn die je zo op weg willen helpen.
Iedereen hartelijk bedankt voor de hulp en uitleg!

Lieve groet, Hilgonda11 opmerkingen:

Home and Lifestyle zei

Wat fijn dat jullie zoveel hulp hebben gehad! Wanneer je dit alleen had moeten doen, was je er veel langer mee bezig geweest en had je waarschijnlijk minder goed geweten wat te doen. Nu kan het er weer een hele tijd tegen!

Liefs, Ingrid

van alles wat in huis en tuin. zei

wat leuk dat er vrijwilligers zijn die zoiets doen: daar heb je nog eens wat aan! En leuk om dat met een groep te doen lijkt me.....en jullie zijn weer enorm geholpen!
En nu maar gaan bloeien.....dat betekent dat de goede tijd er weer is!

groetjes Trijnie

Gea Loosman zei

Wat een goede organisatie is dat, het is altijd fijn dat je op zo'n deskundige groep kunt rekenen!
En nu maar wachten op de bloesem en de oogst!
Groetjes Gea

Easyliving zei

Wat een geweldig idee om dit project met vrijwilligers voor mekaar te krijgen. En wat zijn jullie hiermee geholpen. Fruit bomen snoeien is geen sinicure....top dat je zo'n geslaagde dag achter de rug hebt!

Liefs Dinka

lia zei

Wat mooi dat er op deze manier gewerkt kan worden. Want fruitbomen is toch een apart iets om te snoeien.

Het Moonhuis zei

Super zeg daar kun je nog eens veel van opsteken en ook nog eens gezellig!!

Liefs Monica

Saskia Hoofdman zei

Wat fijn zoveel hulp en advies en wat zal het straks mooi zijn met al die fruitbomen. Altijd al fruitbomen willen hebben maar hebben een mini tuin.

Groetjes,

Saskia

Spijshuisje Lyd zei

Serieuze bezigheid!
Van de zomer vast een prachtige boomgaard!
Groetjes, Lydia

Marjonel M zei

Mooi dat het op deze manier kan, ik hoop dat je straks veel fruit hebt..

Onder de rieten kap zei

Ja die zijn bekend die club! Wat gaaf dat ze bij jullie langskwamen want dat is echt een vak apart! Mijn man heeft er ook zo'n cursus voor gevolgd want we hebben hier een paar van die bomen en dat moet je echt met verstand van zaken doen je kunt niet zomaar gaan snoeien want dat kan helemaal verkeerd aflopen inderdaad, wat zijn je bomen opgeknapt!
Liefs, Yvonne

Pauline Kick, Logement it Foarhûs zei

Zo leuk en herkenbaar, Hans en ik snoeien hier in Friesland voor landschapsbeheer de fruitbomen. Al 17 jaar snoeien wij de hoogstamfruitbomen in zuid-oost Friesland. Je komt op de mooiste plekken. Wat zullen ze genoten hebben van jullie prachtige boomgaard. Het is ook altijd verschrikkelijk gezellig, het snoeien, het eten met elkaar en het werken in de buitenlucht. Ben benieuwd hoe straks de boomgaard in het voorjaar met bloesem ervoor staat.

groetjes en een fijn weekend, Pauline