vrijdag 17 april 2015

Dakpannen


Wij leven hier de laatste tijd van project naar project. Eerst een zoektocht naar een kavel, dan tijdelijke huisvesting regelen met alles wat daar bij kwam kijken en daarna de verhuizing.
Nu komt de sloop van de oude boerderij steeds dichterbij. Maar daarvoor moest er nog veel gebeuren.
De oude boerderij bevat nog vele leuke en oude details van binnen en van buiten, die ik toch wel graag wilde veiligstellen voor er gesloopt zou worden. Maar daarover een volgende keer meer.

Ook bevatten de oude boerderij, de deel, het bakkershuisje en sommige oude schuren nog oud Hollandse dakpannen.
Na veel googelen en bellen kwam ik uit bij Frank Pouwer, een bedrijf in Historische bouwmaterialen, die de oud Hollandse dakpannen graag wilde overnemen voor een leuk prijsje per dakpan.Verschillende zaterdagen en vrije uurtjes zaten wij met geweldige hulp van 3 andere sterke mannen, kinderen en buurtkinderen op het dak, sjouwden dakpannen, stapelden ze in de kisten en gingen op zoek naar her en der verspreid liggende dakpannen.
Wat een leuk karwei om dit eens te mogen doen.
Maar na 5041 dakpannen in 13 kisten te hebben geladen, dachten wij daar op het eind toch lichtelijk iets anders over. En niet alleen wij, maar ook onze ruggen, armen, handen en ellenbogen. We hadden geen RSI-arm ontwikkeld, maar een dakpannenarm. We konden onze hand of arm op een gegeven moment bijna niet meer gebruiken: zo hadden wij ze belast. Inmiddels is het weer hersteld hoor!

Omdat het nog zo'n wildernis is op de kavel, zijn er nog grote stukken waar je echt niet kan komen. Maar soms loop je ergens heen, ga je snoeien en vind je verborgen 'schatten'. Zo waren de kinderen en buurtkinderen aan de achterkant van de kavel een boomhut aan het bouwen. Enthousiast als ze zijn, ga je dan natuurlijk even kijken. En wat is het dan heerlijk om je kinderen zo te zien genieten in de natuur.

En iedere dag wordt er weer een stukje bijgebouwd.
Mooie oude herinneringen komen dan naar boven uit de tijd dat ik in bomen klom en hutten bouwde. Wat is het dan een voorrecht om dit ook aan je kinderen te kunnen geven, omdat je zelf daar ook zo van genoten hebt als kind.

Maar wat zagen wij daar dicht bij de boomhut onder struiken liggen?


Binnen een fundering van een oude schuur die daar blijkbaar ooit heeft gestaan, lagen allemaal tegen elkaar aan gestapelde dakpannen helemaal in het zand begraven. Een verborgen 'schat' van 150 dakpannen. Nog net op tijd gevonden voor alles werd opgehaald.

Ook dit project afgerond. En weer op naar de volgende.....

Een fijn weekend gewenst.


Lieve groet, Hilgonda


7 opmerkingen:

De Meidenmuts zei

Wat een prachtplek! Wat zullen de kinderen genieten...dit vergeten ze nooit meer!
Super dat jullie de dakpannen konden verkopen en dan nog die leuke vondst!
Prachtig dat jullie details straks kunnen hergebruiken. Dat maakt het juist zo bijzonder in een interieur.
Ik kijk alweer uit naar je volgende post....

Groetjes Anita

Home and Lifestyle zei

Het is een hele klus, maar o...wat zal het mooi worden. Aan enthousiasme geen gebrek, dus het komt vast helemaal goed! Veel succes.

Liefs, Ingrid

Het Moonhuis zei

Wat een heerlijk speelparadijs voor die kinderen zeg. Ik heb vroeger ook heel vrij gewoond en wij hebben heel wat hutten gebouwd, daar heb ik leuke herinneringen aan. Helaas hebben mijn kinderen dat hier niet.
Wat een werk zeg al die dakpannen.
Succes verder en een fijn weekend!!

Liefs Monica

lia zei

Dit is toch echt een droomplek voor jou en de kinderen.
Frank Pouwer is hier in de buurt, en daar komt het hout van mijn tafel vandaan.
Gelukkig vond je nog net op tijd die oude dakpannen.

Fijn weekend
Liefs lia

van alles wat in huis en tuin. zei

Jullie kunnen natuurlijk nu geen dakpannen meer zien!! Maar wat een heerlijke plek om te gaan wonen zeg: de kinderen genieten er in ieder geval al van!

groet Trijnie

Onder de rieten kap zei

Wat heerlijk om daar te spelen! Als kind had ik vroeger ook een boomhut, wat een feest! Wij hebben ook van die oud-hollandse pannen op onze schuur, als die straks plat gaat kijken we of we kunnen hergebruiken op de aanbouw tussen de stal en het huis, lijkt me geweldig!
groetjes, Yvonne

What's in a day zei

Je hebt een heerlijke plek om te bouwen, te genieten en straks samen te wonen.
Goed idee om de oude dakpannen te verkopen, Frank woont niet ver bij ons vandaan, je kunt er mooie oude materialen kopen.

Lieve groet, Eefie