donderdag 30 april 2015

Onderduikboerderij De Zumpel Bennekom, een laatste saluut

Toen we in februari op de kavel bezig waren, kwamen familieleden van de vorige eigenaar vragen of ze met een drone nog 1 keer de oude boerderij met schuren mochten filmen, met het oog op het oorlogsverleden van de boerderij.
Inmiddels is dit filmpje op YouTube gezet.
Omdat de gedenkdagen 4 en 5 mei weer dichterbij komen, vind ik het wel mooi om dit met jullie te delen.

Een Joods gezin mocht in de jaren 1943 tot en met 1945 onderduiken in deze boerderij. Een luik in de vloer van de woonkamer, dat toegang gaf tot de schuilplaats om de familie te verbergen, bevond zich nog in de boerderij. Slechts éénmaal is hiervan gebruik gemaakt.Vorige week vertelde iemand ons dat er zich een luchtgat bevindt in de vloer van 'de deel' om de onderduikers ,mocht het nodig zijn, voor langere tijd te voorzien van zuurstof.Het luik van de schuilplaats hebben wij uit de boerderij gehaald, om deze te bewaren.
Deze plek en de oude boerderij begint voor ons op deze manier steeds meer te leven en te betekenen nu we meer achtergrondinformatie krijgen en zelf ook alle oude details uit de boerderij halen om straks mee te kunnen decoreren.

En wat leuk ook om de naam van de boerderij te weten:'De Zumpel'. Tijdens regenachtige perioden kan de grond hier erg drassig, soppig zijn. Daar is de naam naar alle waarschijnlijkheid aan ontleend.

Het is een boerderij met een verleden waar we van zijn gaan houden en die steeds meer betekenis voor ons krijgt, maar die nu toch echt bijna gesloopt gaat worden.
Inmiddels zijn ze nu al 3 dagen bezig met asbestsanering, maar daarover in mijn volgende post meer.

Al vast een fijn weekend gewenst.

Lieve groet, Hilgonda9 opmerkingen:

Home and Lifestyle zei

Gaaf hoor, dat jullie huis nog zo mooi is vastgelegd. Het is een plek met een bijzondere geschiedenis en op deze manier blijft dat bewaard voor de toekomst. Wat een prachtige, landelijke plek voor jullie nieuwe huis!

Liefs, Ingrid

Spijshuisje Lyd zei

Bijzonder zeg zo'n verleden op jullie woonplek!
Mooie blog heb je, ga je volgen!
Groetjes, Lydia

van alles wat in huis en tuin. zei

Wat een bijzonder verhaal over de plek waar jullie gaan wonen! En dat zo dicht bij ons in de omgeving: ik ga toch eens bij onze fietstochten goed kijken of ik het allemaal herken!

groet Trijnie

Het Moonhuis zei

Zo echt indrukwekkend zeg!

Liefs Monica

Nancy Blaauwgeers zei

Wat een indrukwekkend verhaal.
Groetjes, Nancy

Onder de rieten kap zei

Wat een indrukwekkend verhaal en wat mooi dat jullie dat luik bewaren, heel bijzonder dit, het filmpje is heel mooi, jullie wonen echt op een hele gave plek!
Vind het echt heel leuk om dit zo te volgen van de sloop tot de bouw, ik kijk uit naar je volgende posten!
Groetjes, Yvonne

lia zei

Hierdoor word jullie huis wel heel bijzonder.
En wat een mooie omgeving!

Marjonel M zei

Dit is echt een bijzondere plek met een verleden.

Helma zei

Waar in Bennekom staat de boerderij? Ik woon er al jaren,maar nog nóóit van deze boerderij gehoord.