vrijdag 15 mei 2015

Asbestsanering


Tot voor kort had ik er nog nooit bij stilgestaan hoeveel voorbereiding en werk dat met zich mee zou brengen bij een groot project.
Twee grote schuren en de garage bevatte asbest dakplaten. En in de boerderij bevond zich ook nog wat asbest. Dit moest verwijderd worden door een asbestsaneringsbedrijf.
Maar voordat zij hun werk konden doen, moesten de gebouwen goed bereikbaar zijn en vrij van alle braamstruiken en overhangende bomen. Ik had al eens verteld dat we op het merendeel van ons perceel niet kunnen komen door de metershoge braamstruiken die alles overgroeid hebben.
Dus moest een machine alles groen vrij maken.
En dan kun je in eens over een stuk grond heen kijken, waar je daarvoor alleen maar een wildernis van braamstuiken zag en je er niet kon komen.


De schuren moesten ook allemaal leeg en veegschoon zijn. Want mocht er een stukje asbest naar beneden vallen, dan was dat makkelijk te vinden. En anders zou alles wat op de grond lag aan spullen ook gesaneerd moeten worden, omdat het dan 'besmet' zou zijn geraakt.

Pffffff........ dat was een grote klus. Alle schuren stonden meer dan vol. De vloer van de garage was niet meer te zien door alles wat er op lag. De paardenstal stond vol met prikkeldraad, palen en mest van jaren oud. De kippenschuur en de koeienstal waren van hetzelfde laken een pak.


***********************************************************************************


***********************************************************************************


***********************************************************************************


Dat werd dus: Verstand op nul, blik op oneindig en gaan met die schop en bezem. En soms zelfs mondkapje op vanwege het vele stof dat vrijkwam.
Maar na een aantal lange dagen met z'n tweeën hard door gewerkt te hebben hadden we die klus toch op tijd geklaard.

En af en toe kom je dan ook wel eens leuke vondsten tegen. Helemaal in de grond verzonken lag een mooie oude, grote zinken teil begraven in de oude ingestorte kippenschuur.

Een erg mooie vondst!!
Ook verzamelden we alle blikken in soorten en maten om weg te brengen naar de gemeente voor chemisch afval. Bij het inladen in onze bus hoor ik wat rammelen in één van de blikken. En mijn ogen werden groot van verbazing toen ik zag wat voor verzameling daar in zat. Allemaal koeien tanden en kiezen. Geweldig!!! Ik kreeg gelijk al een paar ideeën wat ik daar mee ging doen in het nieuwe huis. Of mijn huisgenoten daar gelijk zo vrolijk van werden? Maar inmiddels zijn ze aan het idee gewend en vinden ze het toch wel grappig (hi hi).


Wij hadden nu natuurlijk ook zelf geen opslagruimte meer voor onze fietsen, spullen die je normaal in je garage hebt staan en alle oude materialen die we uit de boerderij en schuren hadden gehaald.

Een grote opslag container werd geplaatst en we sjouwden met hulp van een goede kennis deze spullen naar onze "tijdelijke garage".
En ach, ook deze egel moesten we storen en verplaatsen naar een ander plekje.


Vorige week dinsdag tot en met donderdag zijn ze bezig geweest om de asbest te verwijderen. Met lint werd eerst alles afgezet en werd er een grote container geplaatst om het asbest in af te voeren. Een keurmeester hield in het begin in de gaten of alles netjes volgens het protocol verliep en op vrijdag werd er weer na een keuring en verschillende metingen alles vrijgegeven.


Ook dit project weer afgerond. Nu kan er gesloopt worden, maar daarover in mijn volgende post.


Fijn weekend gewenst.

Lieve groet, Hilgonda
6 opmerkingen:

What's in a day zei

Er komt heel wat bij kijken voordat de asbest verwijderd is, maar goed dat alles grondig opgeruimd is, je wilt ook niet opgescheept zitten met restjes...
Leuke vondsten kom je dan tegen, ik ben heel benieuwd wat je met al die tanden gaat doen:)
Heel veel succes, iedere stap die je nu maakt, kom je dichter bij je doel.

Lieve groet, Eefie

Home and Lifestyle zei

Dat is inderdaad een immense klus geweest...pfft, wat een werk hebben jullie hier aan gehad zeg. Maar het is wel iets dat echt gedaan moet worden, ook voor je eigen veiligheid wanneer je er straks woont. Maar stapje voor stapje komt het einddoel steeds dichterbij...

Veel succes met het vervolg. Liefs, Ingrid

lia zei

Oh wat een werk. Maar zo'n volle schuur met palen en prikkeldraad heeft ook wel wat.
Succes met al het andere werk wat gaat komen.

Het Moonhuis zei

Mijn hemel wat een werk, niet te geloven. Ik heb echt bewondering voor jullie! Heel veel succes met het slopen!!

Liefs Monica

Home is where the heart is zei

het heeft nogal wat voeten in aarde zeg maar nu kan t beginnen. Hoop op een voorspoedige sloop en opbouw. Leuke vondsten
Voor nu een goed weekend

grtzz Brigitte

Onder de rieten kap zei

Wat hebben jullie toch een gaaf project om zo te volgen op je blog! Wij zijn hier in het begin ook zo bezig geweest, gelukkig alleen maar op een klein schuurtje asbest dat mochten we in die tijd toen nog zelf verwijderen. Ik ben zoooo nieuwsgierig naar je huis straks!
Groetjes, Yvonne