woensdag 27 mei 2015

Slopen


Het ging nu toch echt gebeuren. De oude boerderij met schuren, de melkplaats en vele funderingen, die her en der verspreid er nog lagen, werden de afgelopen dagen gesloopt.
Met toch wel enigszins dubbel gevoel heb ik het gevolgd.
We hadden inmiddels wel een band gekregen met de oude boerderij en schuren en kenden elk plekje. Niet alleen omdat er veel voorbereidingswerk verzet moest worden en we steeds meer van de geschiedenis van deze boerderij te weten kwamen, maar ook omdat we veel oude of leuke elementen uit de boerderij en schuren gesloopt hebben.


De staldeuren van de deel werden er met de hulp van kennissen uit gehaald. Net zo als die van de hooizolder, wat niet zonder gevaar was, doordat op die plek geen vloer meer aanwezig was.


De oude keukenkastjes werden er in het geheel uit gesloopt.


Oude ramen werden eruit gebikt.


Het eruit halen van de oude waterpomp met wasbak kostte veel bloed, zweet en tranen. Maar met de hulp van 3 sterke mannen erbij, die zich behoorlijk hebben moeten botvieren op het beton, is het toch gelukt!
En zo waren er nog vele bik-, zaag- of slijp klussen. Nogmaals bedankt, mannen!!Gefascineerd heb ik staan kijken naar de grote, grove machine die met precisie en beleid sloopte.
Beetje bij beetje en laag voor laag werden de gebouwen gesloopt.
Stenen, hout, ijzer en restafval werden gelijk gescheiden.
De zomermelkplaats bevatte wel erg dik beton. Om die eruit te krijgen, moesten ze behoorlijk moeite doen.


Er is ons verteld dat een degelijke aannemer toen der tijd hier gebouwd heeft, wat onder andere betekende dat hij de gierkelder heeft gebouwd met gewapend beton. Een pneumatische drilboor moest er aan te pas komen om alles eruit te krijgen.


En dan is alles weg en kaal. En blijft er alleen een grote vlakte met veel zand, een grote houtstapel, een ijzerdepot en een berg puin over!Vandaag komt de gemeente om de piketpaaltjes uit te zetten, om te markeren waar het huis gebouwd moet worden.
Het gaat nu toch echt beginnen. Spannend en leuk.
We hebben er zin in!!


Nog een fijne week gewenst.

Lieve groet, Hilgonda
5 opmerkingen:

De Meidenmuts zei

Ooh.... wat zie ik toch mooie oude materialen die jullie hebben weten te bewaren. Daar kun je nog heel veel leuke dingen mee doen! :))
Wat een sloopwerk!
Mooi om te zien!

Groetjes Anita

Home and Lifestyle zei

Hoewel je in je achterhoofd weet dat er straks een heel mooi plekje voor jullie wordt gebouwd, kan ik mij toch heel goed voorstellen dat het slopen een dubbel gevoel gaf. In de afgelopen weken was je je er toch aan gaan hechten, hoe oud en versleten alles misschien ook was. Wel gaaf dat je oude materialen hebt weten te redden, het zou mooi zijn wanneer je dit hier en daar weer terug kunt laten komen op jullie nieuwe stek. En nu gaan jullie richting de opbouw...super leuk en ook spannend! Veel succes!

Liefs, Ingrid

Onder de rieten kap zei

Ja kan ik me wel voorstellen dat het toch even raar is om te zien hoe het gesloopt wordt, maar wat een gave bouwmaterialen hebben jullie er uit gehaald zeg! Wat een spannende en superleuke tijd gaan jullie tegemoet met het bouwen van jullie huis, ik volg het heel erg graag!
Groetjes, Yvonne

van alles wat in huis en tuin. zei

Dat slopen gaat sneller dan de mooie spullen eruit halen denk ik. Dat slopen gaat met klaar geweld!
Maar wat zal het over een poosje allemaal mooi worden: daar zullen jullie je al helemaal op verheugen, maar eerst.....Veel succes met alles!

groet Trijnie

Henk zei

Daar kan je een hoop mooie dingen nog van maken hoor. Geweldige foto's ook.